Vainiku sõnul on ülekaalulisus ja rasvumine maailmas järjest põletavam probleem, mistõttu tehakse sel teemal ka palju teadusuuringuid. Toimub võidujooks inimest aitava teaduse ja ahvatleva toidukeskkonna vahel – kuigi võimalikke põhjuseid ja lahendusi otsitakse üle kogu maailma, on mõnes mõttes juba teada, et kiirem lahendus peitub ümbritseva toidukeskkonna muutmises.
“Ülekaalulisuse küsimuse lahendus pole teaduslik, vaid pigem poliitiline: laias laastus tuleks kujundada olukord, kus energiatihedad ja kalorirohked toidud ei oleks inimesele nii ahvatlevad ja kiiresti kättesaadavad kui praegu. Kuigi see lahendus on justkui teada, on seda väga raske päevapoliitilises plaanis ellu viia,” kommenteeris ta. Nii saavad teadlased uurida teisi teekondi tervise poole.
Üks osa teadusuuringuid keskendub ka vaimse tervise ja ülekaalulisuse vaheliste seoste otsimisele – nii on metaanalüüsi põhjal leitud, et ülekaaluga võib kaasneda rohkem ärevust, depressiooni, bipolaarset häiret ja hüperaktiivsust. Sealjuures on raske välja tuua, kumb tabab inimest varem – kas vaimse tervise häire või ülekaalulisus.
“Seda on uuritud ja tavaliselt leidub mõlemasuunalist mustrit. Ühest küljest on keskkond täis erinevaid signaale, millele on keeruline vastu panna – heaks näiteks on aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH), mille puhul inimesele meeldib kogeda erinevaid elamusi ning toit on üks nendest. See võib omakorda endaga kaasa tuua tendentsi ülekaalulisusele,” tõi Vainik näite.
Samuti võib juhtuda, et inimene asub toiduga “ravima” pikalt pinna all peidus olnud depressiooni. Samas võib depressioon välja kujuneda ka siis, kui inimene on juba ülekaaluga hädas ning hakkab seetõttu vältima näiteks sotsiaalseid olukordi või värskes õhus liikumist.